Renovera gamla fönster, del 1

fonster

Välkommen till första delen av vår guide för renovering av gamla fönster. Här kommer vi bland annat att gå igenom hur du fixar i ordningen beslagen och tar bort kitt och färg från fönstren. Själva målningen och kittningen kommer i andra delen. Lycka till!

Beslagen

Börja med att kontrollera om det finns beslag som har börjat sitta löst, som har gammal färg på sig eller som behöver någon annan form av tillfixning. Lossa dem i så fall varsamt. Ha ett system för att märka beslagen så att de kommer tillbaka till ursprungsplatsen.

Om det är gammal färg på beslagen, lägg dem i koncentrerad linsåpa. Det lossar färgen utan att skada beslagen. Titta till beslagen emellanåt för att se om färgen går lätt att ta bort eller om de behöver ligga kvar längre i såpan.

Om det finns rost på beslagen, borsta bort den med stålborste. Om ett beslag är alltför rostangripet kan det behöva bytas ut. Det finns nytillverkade beslag i gammal stil att köpa. Lyckas man inte hitta något nytt beslag som ser ut som de gamla kan man behöva specialbeställa från en smed.

För att minska risken för rostproblem framöver är det bra att rostskydda beslagen, särskilt de beslag som kommer i kontakt med yttervärlden. Två exempel på bra rostskyddsprodukter är linoljebränns och järnmönja.

Förr i tiden brukade man måla beslag i samma färg som fönsterbågarna. Vill man köra på den gamla stilen är det alltså så man bör göra, såvida det inte strider mot hur huset brukade vara förr i tiden. Ett alternativ till att måla beslagen är att skydda dem med linolja eller vax istället. Det brukar fungera bra för invändiga beslag, för utvändiga är det däremot ett tämligen klent skydd.

Om du har formpressade hörnjärn, glöm inte att de ska fyllas med linoljekitt innan de monteras.

Fönsterglaset

Tag ut glasrutorna

När du tar ut glasrutorna ur bågarna, inrätta ett märkningssystem så att du enkelt kan sätta tillbaka glasrutorna på sina ursprungliga platser igen. Det är viktigt att glasen inte bara sätts på rätt plats utan också vänds åt samma håll som tidigare. Man kan till exempel använda en bit tejp för att märka den sida som ska vara utåt.

Kittet

Ta en titt på kittet. Är det gamla kitet torrt och sprucket? Olja kontaktytorna innan du kittar. Det är viktigt att låta olja torka ordentligt innan du kittar, annars blir det problem.

Är kittet bara försvunnet eller söndersprucket på några få ställen? I så fall behöver man inte göra en fullständig omkittning utan man kan nöja sig med att skrapa bort det kitt som sitter löst och sedan lägga linoljekitt där det behövs. Alla sprickor ska fyllas i med omsorg.

Är kittet över lag i dåligt skick? I så fall bör man ta bort allt kitt och börja om från början med nytt linoljekitt. Värm varsamt upp glaset med en kittlampa. När kittet är borta, dra ur glasstiften och lossa varmsamt glaset från bågen. Om du märker att glaset sitter fast i det undre kittlagret, bruka inte våld utan använd kittlampan igen.

Om gammalt glas

Fram till 1930-talet var det vanligt med munblåst glas i svenska hus, därefter började man i större utsträckning att använda sig av maskindraget glas. Nu för tiden tycker många att ojämnheter eller luftbubblor i glaset är charmigt och ett bevis på att det är gammalt glas, men förr var det absolut inte något man ville ha och ojämnheter och bubblor gjorde att priset på glaset sjönk. Bor man i ett hus där den som bekostade fönstren hade stora ekonomiska resurser kan man alltså räkna med att glaset ska vara tämligen slätt och fritt från blåsor, även om det är gammalt och handgjort. Behöver något glas bytas ut bör man försöka få tag på liknande glas istället för att köpa in ojämnt och blåsigt glas.

Att ta bort gammal färg från trä

När du tar bort gammal färg från fönstren, använd en färgskrapa med ett vasst blad. Kontrollera regelbundet hur slött det har blivit och byt ofta mot ett nytt vasst blad. Det finns särskilda profilblad att köpa som kan underlätta den profilerna ska skrapas.

Om det är gammal linoljefärg på fönstret som sitter fast bra behöver den inte skrapas bort.

Gammal färg kan innehålla bly som inte är nyttigt att få i sig, så följ säkerhetsreglerna.

Oljning

Blanda till en lösning som består av hälften linolja och hällen terpentin, och använd den för att olja in träet när du har skrapat klart. Var generös när du applicerar lösningen och låt sedan fönstren stå och suga in den. Efter ungefär en halvtimme, kontrollera om det har uppstått några torra fläckar och applicera i så fall mer av lösningen.

Torka bort överflödig olja med en trasa. Lägg använda trasor i en hink och häll vatten över dem, eftersom torra linoljetrasor kan självantända.

Spackling med linoljekitt

När fönstren har oljats in, granska dem för att se var det finns spikhål, småsprickor och liknande. Använd linjoelkitt för att spackla igen.