Gräsklippare

Alla svenskar älskar en vacker gräsmatta men de flesta av oss ogillar att klippa gräs. Vi ogillar att gräset måste klippas regelbundet oavsett om man har tid med det eller inte. Ganska många kan tycka att det är trevligt och meditativt att klippa gräs när de har tid att göra det. Men det spelar ingen roll grasmattaom du gillar eller ogillar att klippa gräsmattan. Den måste klippas regelbundet för att förbli vacker.

Ju oftare du klipper gräsmattan desto bättre. Om man låter gräset växa sig långt så kommer resultatet inte att bli lika bra som det blir om man bara låter gräset växa mellan 5- 15 mm mellan klippningarna. Att klippa gräsmattan ofta hjälper också till att hålla ogräs borta.

Vilken gräsklippare du väljer har stor påverkan på hur lätt eller svårt det är att klippa gräset och vilket resultat du får. De flesta föredrar att använda en bensindriven handklippare eller en åkgräsklippare men det finns många andra bra alternativ att använda sig av. Om man föredrar att inte bespruta sitt gräs och trädgårdsväxter med avgaser kan man t.ex. använda sig av eldriven gräsklippare. Ett annat alternativ som uppnår samma resultat är en handklippare (utan motor). Om du vill minimera den tid du spenderar med att klippa gräs så kan du köpa en motorgräsklippare med stor klippbredd eller en robotklippare som klipper gräsmattan helt automatiskt. Här nedan kommer vi titta lite närmare på olika typer av gräsklippare och deras svagheter.

handklippareHanddriven gräsklippare

Dessa gräsklippare har inte någon motor utan bladen snurrar istället runt när du trycker gräsklipparen framåt. Många tycker att dessa gräsklippare ger ett mycket bra resultat. Tyvärr så är dessa gräsklippare mycket jobbiga att använda och det tar mycket lång tid att klippa en stor gräsmatta. Dessa klippare är bara lämpliga för individer som har mycket tid att dedikerad till gräsklippning och som tycker om att använda dem. Om du inte vet om du tycker om att klippa gräset manuellt på detta sätt så bör du undvika denna typ av klippare.

Bensindriven motorgräsklipparebensinklippare

Detta är den vanligaste typen av gräsklippare i svenska hushåll. De är relativt billiga att köpa och gör det snabbt och enkelt att klippa gräsmattan. Moderna klippare drar relativt lite bensin. Dessa gräsklippare är dock förknippade med ett antal nackdelar. De viktigaste är att de kan vara relativt högljudda och sprider avgaser över trädgården. Man kan inte använda dem och njuta av trädgården samtidigt. Dessa klippare kan vara ett bra alternativ för den som vill ha en billig klippare men är inte en ideal lösning.

Eldrivna motorgräsklippare

Dessa klippare löser de två största problemen som bensindrivna motorgräsklippare lider av. De är näst intill ljudlösa och de släpper inte ut några avgaser. Det finns två typer av dessa maskiner. De som använder sig av batterier och de som måste vara anslutna till en skarvsladd medan man klipper. Jag avråder alla från att skaffa maskiner med skarvsladd. Dessa maskiner kan vara mycket farliga då det är mycket lätt att dra maskinen över skarvsladden och klippa av den. Detta är speciellt farligt under våta förhållanden.

Uppladdningsbara maskiner är ett bättre val men lider av sina egna svagheter. Detta då klipptiden kan vara begränsad innan man behöver ladda maskinen igen. Om laddningen tar slut kan man inte bara hälla i bensin som man kan med en vanlig maskin utan man måste vänta flera timmar medan batteriet laddas innan man kan klippa igen.

Robotgräsklippare

Robotgräsklippare är enligt mig det absolut bästa alternativet när man funderar på att köpa en ny gräsklippare. Att köpa en robotgräsklippare är lite dyrare än att köpa en vanliga klippare men det finns billiga alternativ och de håller ofta i många år. Den högre kostnaden är mer än värt det när man ser till all den tid man får ledig när man inte längre måste klippa gräset själv. Robotgräsklipparen tar hand om allt. Den klipper gräset och ser till att den är laddad. Du behöver inte längre tänka på gräsklippningen alls. Allt du behöver göra är att ta ut och slå på maskinen på våren och ta igen den igen på hösten innan snön kommer.

Det finns olika robotgräsklippare som passar alla gräsmattor oavsett storlek och komplexitet. Du kan läsa mer om robotgräsklippare i vår artikel här.

Åkgräsklippare

akgrasklippareÅkgräsklipparen har varit ett populärt alternativ i svenska trädgårdar i över 20 år. Åkgräsklippare gör det snabbt och enkelt att klippa stora gräsmattor. Vissa klippare har mycket stor klippbredd och gör det möjligt att klippa mycket stora ytor på en timme utan alltför mycket ansträngning. Detta är vad som gör dem till det perfekta alternativet för parker, sportklubbar och andra stora ytor.

Om man har en mycket stor trädgård kan det bli alltför dyrt att köpa tillräckligt många robotgräsklippare för att hålla hela trädgården välklippt och i dessa fall är åkgräsklipparen det bästa alternativet. Det samma är sant om man har en kuperad gräsmatta eller en gräsmatta där grenar och kottar regelbundet faller ner. Dessa kan göra att det gör ont att klippa gräset med en vanlig motorklippare och göra det svårt att få ett bra resultat med en robotklippare.

Slutsats

  • Om du vill hitta en billig klippare välj en bensindriven motorgräsklippare.
  • Om du vill göra livet så bekvämt som möjligt välj en robotgräsklippare.
  • Om du har en mycket stor, en kuperad, eller en trädgård med mycket kottar och grenar så skall du välja en åkgräsklippare av lämplig storlek.