Renovera för att sälja

I denna artikel kommer vi titta lite närmare på hur man kan maximera värdet på sin fastighet innan man säljer den utan att behöva spendera mycket pengar. Några tusenlappar i material kan ofta dramatiskt höja försäljningspriset. Om du vill investera mer kan du givetvis öka värdet ännu mer. Här kommer vi dock fokusera på billiga åtgärder som alla bör vidta inför en eventuell försäljning. Kom ihåg att det också är viktigt att städa huset mycket och ta bort personlig objekt innan man visar eller fotograferar huset. I denna artikel kommer vi bara titta på renovationer och inte behandla andra metoder man kan använda för att maximera värdet på sin fastighet.

Om man inte har sparade pengar att undvara för en renovering så kan det till och med vara värt att låna pengar till renoveringen. För dessa ändamål så bör man ansöka om privatlån där man kan låna upp till 400.000 kr utan säkerhet till ganska låg ränta.

Spackla

När en potentiell köpare tittar på huset skall han inte kunna se något som ser trasigt eller skadat ut. Detsamma gäller innan du låter en mäklare värdera huset. Även små skador kan få huset att kännas gammalt och i behov av ett ansiktslyft. Du bör därför noga granska alla rum och reparera eventuella skavanker. Använd spackel för att fylla i alla skavanker. Byt ut saker som inte kan repareras och som kan bytas ut till en relativt ringa kostnad.

Måla

målaDet kan kännas tråkigt att måla om ett hus som du skall sälja. Det är dock mer än värt ansträngningen. Du kan använda dig av billiga färger. Du behöver inte använda dig av högkvalitativa färger. Detta då det viktigaste är hur din fastighet ser ut när du säljer den. Inte hur den kommer se ut ett eller två år senare. Det är dock viktigt att du använder rätt typ av färg. Använd aldrig färger som gör framtida renovationer svårare att genomföra. Använd alltid färger för våtrum i våtrum. Dina reparation skall med andra ord inte orsaka långsiktiga skador.

Det är viktigt att använda rätt färger när du målar om. Undvika färger som är väldigt skarpa och färger som konkurrerar med varandra. Exakt vilka kulörer som är bäst varierar över tid och beroende på den marknad du riktar in dig mot. Vi rekommenderar generellt att du använder dig av ljusa färger och kulörer. Färger som får fastigheten att se så stor som möjligt ut.

Du bör måla alla ytor. Glöm inte att alla skadade ytor först bör repareras. Att måla alla ytor får ditt hus eller din lägenhet att kännas mycket fräsare och nyare. Detta gör köpare benägna att betala ett högre pris.

Jag rekommenderar även att du målar om fasaden på ditt hus. Detta är ett lite större jobb som de flesta gruvas för. Just detta gör det dock till ett mycket bra val att måla om fasaden. Ingen köpare vill behöva måla om utsidan på huset. Att se en välmålad utsida och få höra att den nyss har blivit ommålad är ett stort försäljningsargument.

Tapetsera

Att tapetsera om tapetserade väggar är precis som att måla mycket väl använda pengar. Precis som med målningen så får det din fastighet att kännas nyare och ökar försäljningsvärdet.

Kök

Kök och badrum är de två viktigaste rummen i huset när det kommer till försäljningspriset. Dessa är därför de viktigaste rummen att fokusera på. Gör allt du kan för att de skall se så bra ut som möjligt. Nya billiga köksluckor kan ofta vara en bra investering om du har ett gammalt kök. Även billig köksluckor kan dock vara tämligen dyra så att köpa nya luckor är inte alltid ett möjligt  alternativ. Du kanske kan hitta fina begagnade luckor. Om det inte är möjligt så får du göra det bästa du kan med existerande luckor. Slipa och måla om luckorna. Att byta ut handtagen och knopparna är ett snabbt sätt att fräscha upp ett kök som känns gammalt. Se till att det inte finns några fuktskador. Om det finns fuktskador bör dessa åtgärdas innan du försöker sälja huset.

När köksluckor etc. är uppfräschade är det dags att titta på resten av köket. En fin vattenkran kan få köket att tjänas mer modernt. Om din bänkskiva är skadad eller känns gammal kan det vara värt att byta ut den också. Det är numera möjligt att köpa billiga granitbänkskivor som bara kostar några tusen men som dramatisk förändrar ditt kök och ökar värdet på ditt hus. Att sätta kakel bakom spisen och diskbänken är också väl investerade pengar. Om du har en väldigt liten budget så är det absolut minsta du bör göra att byta packningar i läckande kranar.

Det är möjligt att spendera mycket pengar i ett kök. Anpassa hur mycket du spenderar till det område du befinner dig i. Om du vill sälja ett hus på en exklusiv adress är det värt att investera mycket. Om du bor i ett billigt område kan det vara bäst att bara fräscha upp köksluckorna. Om du är osäker på hur mycket som är lämpligt att göra i ditt område så är det en bra ide att titta på annonser där lite dyrare hus i ditt område listas och modellera ditt kök efter de du ser där.

Badrum

badrumBadrummet är det andra mycket viktiga rummet i huset. Det viktigaste här är att rummet känns rent och fräscht. Badrummet skall helst vara kaklat. Om ditt badrum inte redan är kaklat kan det dock vara ganska dyrt att förbereda det för kakel och kakla det. Det är därför bara värt att göra i områden med höga fastighetsvärden. Om ditt badrum redan är kaklat bör du lägga nytt porslin i fogarna innan du lägger upp huset till försäljning. Detta eliminerar alla missfärgningar och får badrummet att kännas nytt. Att bättra på fogarna i ett badrum tar bara några timmar, kostar mycket lite och har stor påverkar på hur säljbart ett hus eller en lägenhet är.

Om ditt badrum inte är kaklat och du inte heller tänker kakla det så finns det ändå andra saker du kan göra. Det första du bör göra är att se till att toaletten och handfat är helt utan beläggningar eller missfärgningar.

Du bör även välja att ge badrummen en ljus färg. Att undvika skarpa färger är extra viktigt i badrum. Många äldre hus har grön eller blå badrumsmatta. Denna bör bytas ut mot något mer neutralt. Andra färggranna detaljer bör också bytas ut.

Undvika att ha trädetaljer i ditt badrum. Detta då de flesta inte upplever detta som rent. Trä är ett organiskt material som många tänker kan hysa bakterier. Om ditt badrum innehåller trädetaljer bör du överväga att ersätta dem. Om du inte vill ersätta dem eller om det skulle vara för dyrt så rekommenderar jag att måla alla trädetaljer vita eller i annan neutral färg.

Utomhus

trädgårdGlöm inte att också granska ditt hus utsida och trädgården. Se till att din trädgård är välvårdad. Ta bort ogräs och överväg att plantera in nya växter i tomma områden. Att plantera nya växter skapar inte mycket mervärde. Undvika därför att spendera alltför mycket pengar på din trädgård. Du bör dock se till att huset har hög street appeal och att allt ser vackert ur mellan infarten och ytterdörren. Se till att dörren ser perfekt ut. Den känsla som en köpare har när de öppnar dörren kommer spegla hur de ser på insidan av ditt hus. Om de är positivt inställda när de står utanför dörren ökar chansen dramatisk att de skall gilla vad de ser inomhus. Att ha en vacker trädgård, några fina urnor längs gången etc ökar med andra ord kanske inte värdet direkt men ökar effekt på allt annat arbete du har genomfört.