Transportera material

När man börjar fixa med ett hus uppstår ofta helt nya transportbehov än vad man haft tidigare, och man kan behöva ordna med transport av varor som är för stora och otympliga för att gå in en vanlig personbil och som definitivt inte fungerar särskilt bra att ta med på cykeln släpkärraeller i lokaltrafiken. Vissa hemmafixare löser det genom att beställa varor med hemleverans, medan andra hyr eller köper släpvagn. Har man bil kan takräcke också vara en möjlig lösning. Lätt lastbil kräver inte lastbilskörkort utan får köras med vanligt körkort med B-behörighet.

Om du tänker börja använda dig av takräcke, släpvagn eller lätt lastbil är det viktigt att först ta reda på vilka regler som gäller och vad du behöver tänka på för att transportera ditt gods på ett säkert vis. Det är till exempel viktigt att hålla sig inom viktgränserna, packa och säkra lasten korrekt, samt anpassa körstilen.

Köra säkert med släp

 • Kontrollera att du har tillräcklig behörighet. Personbil / lätt lastbil med lätt släp får köras med vanligt B-körkort.
 • Kontrollera hur tungt släp dragfordonet får dra. Detta varierar en hel del mellan olika bilar och lätta lastbilar.
 • Eftersom man snabbt kan komma upp i hög lastvikt när man transporterar byggmaterial ska man kontrollera maxvikten för de däck man använder. Tänk dock på att den maxvikt som anges gäller för däckets angivna maxhastighet.
 • Det är vanligt att släpvagnen står oanvänd periodvis. När man ska ge sig ut igen är det bra att kontrollera däcken för att upptäcka eventuella sprickor, uttorkning och andra problem som kan äventyra säkerheten.
 • Se till att du har idealt lufttryck i däcken. Information om vad som är idealt lufttryck i olika situationer hittar du i instruktionsboken för din bil (gäller dock endast om du håller dig till de originalgodkända däckdimensionerna för din bil).
 • Släp som dras av personbil, lätt lastbil eller buss med totalvikt på högst 3,5 ton måste har vinterdäck 1 december – 31 mars om vinterväglag råder.
 • dubbdäckOm du har dubbdäck på fordonet som drar släpvagnen måste du ha dubbdäck även på släpvagnen om vinterväglag råder. Det är mycket viktigt att släpvagnen kan stanna minst lika snabbt som fordonet vid inbromsning och inte har svårare att hantera kurvor. Att skaffa dubbdäck till släpvagnen behöver inte vara hiskeligt dyrt, man kan till exempel använda sig av en jämförelsesajt för bildäck för att hitta prisvärda alternativ.Om du har odubbade vinterdäck på fordonet innebär det inte att du måste ha odubbade vinterdäck på släpet också, utan odubbade eller dubbade vinterdäck är tillåtet för släpet.
 • Det är viktigt att packa släpet rätt för att minska risken för att lasten börjar röra sig vid en kraftig inbromsning, brant lutning eller skarp kurva.
 • Generellt sett bör tunga saker packas så långt ned så att tyngdpunkten blir låg, men det finns förstås en del andra faktorer att ta hänsyn till också, till exempel godsets utformning.
 • Försök packa godset så tätt som möjligt och så att det har så mycket stöd som möjligt. Lägg ned saker som kan välta. Stuva mot sidorna och mot framdelen av släpet. Vid en kraftig inbromsning kommer lasten att vilja fortsätta framåt i körriktningen, därför är det bra att stuva mot framdelen av släpet.
 • Dra gärna nytta av lastöglor och liknande, även om du bara ska köra en kort bit.
 • Spännband med spännare rekommenderas. Ju tyngre last, desto kraftigare spännband.
 • Nät och/eller presenning är bra att ha för att säkra till exempel byggisolering på ett släp som inte är helt slutet.
 • Det är viktigt att släpkärrans kultryck är korrekt, annars kan fordonet eller släpet lyfta.
 • Om du har utstickande last, kontrollera att den uppfyller lagens krav och markera den tydligt med röd vimpel eller dylikt. Vid mörkerkörning ska utstickande last markeras med ljus och reflexer, vitt framåt och rött bakåt.
 • Enligt trafikförordningen är det föraren av fordonet som ansvarar för att lasten är säkrad på ett sådant sätt att den inte kan utgöra någon fara. Om du ska köra fordonet som drar släpvagnen är du alltså skyldigt att kontrollera att lasten är korrekt säkrad, även om det inte var du som packade släpvagnen.
 • Ha en reflexväst lättillgänglig i bilen. Om du under resans gång behöver gå ut och kontrollera lasten syns du mycket bättre för övriga trafikanter om du bär reflexväst.