Kakel

Kakel är ett material som vi i Sverige mest förknippar med badrum och andra våtutrymmen. Kakel är dock ett mycket användbart material som förtjänar att användas mycket mer i husets andra rum. kakelKakelgolv är ovanliga i svenska hem men förtjänar att bli vanligare. Detta då kakel tål slitage mycket väl och är lätt att hålla rent. En trolig anledning till att kakel inte används så ofta på svenska golv är att de flesta svenska hus är trä hus där det krävs mer förarbete innan man kan lägga in kakel än det krävs på ett betonggolv. Detta innebär dock inte att det inte är värt att lägga in ett kakelgolv. Kakel förtjänar inte bara att bli en mer vanlig syn på svenska golv utan förtjänar också att användas mer i svenska kök.

Varför kakel

Det finns en lång rad anledningar att välja kakel. Kakel är som tidigare nämnt både tåligt och lätt att hålla rent. Kakel har dock många andra fördelar. Här nedan har vi listat några av dem.

  • Kakel tål vatten och man behöver därför inte oroa sig för spill eller små pölar. Detta är mycket bra om man har små barn, husdjur eller växter i urnor på golvet.
  • Ett kakel av bra kvalitet repas inte och kan därför vara ett mycket bra val om man har hundar.
  • Kakel kommer i alla former och färger.
  • Kakel håller länge och behöver lite vård. Allt man behöver göra är att bättra på fogarna med några års mellanrum.
  • Kakel är mycket lätt att rengöra då smuts inte fastnar. Det finns starka kakelrengörare som kan ta bort nästan alla smuts som kan fastna på kakel inklusive rost.
  • Kakel ger inte bakterier någonstans att leva (om man tvättar dem) och är därför bra för att skapa mer kliniska rum.
  • Kakel kan vara ett mycket billigt val.

Bästa valet i kök och badrum

Kakel är utan tvivel alltid det bästa valet i kök och badrum. Speciellt i kombination med granit eller annan stenart för bänkskivor. Det som gör kakel överlägset i dessa ytor är hur lätt kakel gör det att hålla dessa rum rena. Kakel tål vatten och är om monterade korrekt vattentäta vilket är bra i rum där man arbetar med vatten och andra vätskor.

I kök bör kakel användas på golvet och som barkgrund bakom diskbänken, arbetsytor och spis. Detta gör alla eventuella stänk lätta att rengöra. Vi rekommenderar att bakgrunden bakom diskbänk och spis är minst 60 cm hög eller upp till där överskåpen börjar. Vilket kakel som använd i bakgrunden har stor påverkan på hur exklusivt ditt kök känns. Om du har ett gammalt eller fullt kakel som bakgrund kan det med andra ord vara mer än värt att byta ut dem. Detta oavsett om du planerar sälja ditt hus eller inte. Den värde ökning du skapar genom att byta ut bakgrund kommer bestå i värde mycket länge förutsatt att du gör ett bra jobb.

Golvet i köket är också en perfekt plats att ha kakel. Detta då spill är relativt vanligt. Kakel tar inte skada av vatten och absorberar inte heller smuts eller olja. Detta gör det mycket lätt att hålla köket rent.

Badrum är ett rum som lätt kan upplevas äckligt och där det är mycket riktigt att hålla rent. Vi rekommenderar därför att man kaklar alla ytor man kan kakla. Idealt skall både golvet och väggarna vara kaklade. Detta gör hela rummet mycket lätt att hålla rent och skapar ett mycket vattentätt rum där man inte behöver oroa sig över vattenskador så länge man håller fogarna i gott skick.

Att montera kakel

Att montera kakel är relativt enkelt när förarbetet väl är klart. Vi kommer i denna artikel inte säga någonting alls om hur man förbered en vägg eller ett golv för att sätta upp kakel. Detta beror på att det finns ett mycket stort antal olika faktorer som påverkar hur man bäst förbereder sina väggar eller golv för kakel. Beroende på hur dina väggar eller golv är konstruerade så kan du skada din fastighet om du gör fel förarbeten. Vi rekommenderar därför att du letar reda på en guide som visar hur man förbered just din typ av vägg eller golv för kakel innan du påbörjar ditt arbete.

Vi förutsätter härifrån att allt förarbete är avslutat och att din yta är redo för kakel. Det första du skall göra är att se att du har alla verktyg och hjälpmedel du kommer behöva tillgängliga. Vissa guider rekommenderar att man blöter kakel innan man monterar det. Detta är ofta inte nödvändigt men kan i vissa fall tillåta kaklet att fastna bättra.

Börja med att skapa en visualiserings linje där du skal sätta första raden kakel. Det är sällan en bra ide att börja montera kakel precis vid golvet eller väggen. Detta då dessa ytor ofta inte är helt raka. Börja istället med den andra raden. Om du monterar kakel på väggen involverar detta att sätta ett stöd på väggen för kaklet (ofta inte nödvändigt men kan vara bra om man inte är van att arbeta med kakel). Om du kaklar ett golv behöver du inget stöd men bör markera en linje på golvet. Om du börjar med andra raden kan du om väggen eller golvet är sned kapa plattorna som skall monteras där för att dölja att väggen är sned. Distansen mellan väggen och den rad du monterar först bör därför vara lite mindre än en platta. Exakt hur stor denna distans skall vara beror dock på rummet storlek. Mät rummet och anpassa denna distans så att du inte får en small bård som du måste kapa till på motsatt sida. Använd kakelkryss för att kontrollera avståndet mellan kakelplattorna medan du monterar dem.

Tips för bästa resultat

Det finns många små tips som man kan använda sig av när man skall sätta upp kakel för att få ett så bra resultat som möjligt utan att behöva spendera alltför mycket pengar. Här nedan kommer vi att titta närmare på ett fåtal av dessa tips. Det finns dock många flera och om du vill bli en riktigt bra hemmakaklare så rekommenderar jag att du läser så många internetsidor som du kan på ämnet.

överlappadeDet första tipset vi skall titta på är vad man gör om man vill montera kakel i ett rum vars vägar inte är raka. Det bästa tipset är ofta att räta ytan innan man sätter upp kakel men detta är inte alltid möjligt. Ibland är väggar alltför sneda för att de skall tillåta att man rätar dem utan att man i princip behöver bygga om dem helt. I denna situation så lyfter kaklet och dess rätta linjer ofta fram dessa defekter. Det bli i hörnen mycket uppenbart att väggarna inte är raka. Ett tips för att undvika detta är att inte sätta kaklen i raka linjer utan istället sätta kakelplattorna på diagonalen som diamanter eller med en överlappning på varje nivå. Om du väljer att använde en överlappning så placerar du fogen på en våning i mitten på kakelplattan under (se bilden till höger). På detta sätt uppstår inga raka linjer som ögat kan följa och det blir svårare att se att väggarna är sneda. Istället för att lyfta fram problemet döljer man det genom att bryta ögats linjers. Att överlappa fogarna funkar bra oavsett vilken storlek av kakel man använder. Att montera dem som diamanter är däremot mest lämpligt för små kakel.

Kakel kan ofta vara mycket dyra och om man går in i en kakelaffär och letar efter något med en lite mer exklusiv känsla så kan priset snart växa sig mycket högt. Faktum är dock att det är helt möjligt att ett exklusivt resultat med en mycket liten budget. Allt man behöver göra är att leta efter ett billigt kakel i en neutral färg och sedan komplimentera det med klinkerplattor i samma färgskala eller ett smalt dekorkakel. Du köper ett så billigt baskakel som möjligt. Detta kakel kan kosta så lite som 100 kr m2 eller tom mindre. Detta kakel kommer användas på mer än 95% av alla ytor och sparare dig mycket pengar. Detta låter dig använda ett dyrt mer exklusivt klinker eller dekorkakel. Eftersom du behöver så lite av detta kan du kosta på dig att köpa något mycket exklusivt att använda för att komplimentera det billiga kaklet. Använd det dyra kaklet för att skapa bårder eller ramar på golvet och andra ytor. Det billiga baskaklet kommer kännas exklusivt när det är i sällskap med det dyrare kaklet. Denna metod låter dig spara mycket pengar och ger ofta ett mycket bättre resultat än det man får genom att använda sig av medeldyra kakel. Eftersom detaljerna kan vara så dyra med denna metod så höjs slutresultatet långt över det du annars skulle kunna ha råd med.

Ett annat tips är att välja ett elegant och tidlöst kakel istället för något som är trendigt för tillfället. Kakel håller mycket länge så det är bäst att välja ett kakel som man kan leva med länge. Det känns aldrig roligt att byta ut det kakel man själv satt in i ett badrum som fortfarande är i bra skick bara för att man inte längre tycker det är vackert. Ett grönt kakel kanske känns mycket trendigt just nu men det kommer troligtvis kännas hopplöst otrendigt inom några år. Det samma gäller för färger såsom orange, gul, röd, lilla och blå. Man tröttnar snabbt och kaklet kommer vara otrendigt när du senare säljer din fastighet. Ett badrum som känns gammalt kan dra ner försäljningspriset tämligen mycket. Undvik av samma anledning kakel med extrema mönster. Om du gör ett bra jobb kan kaklet i ditt badrum hålla 15-20 år eller mer. Välj ett kakel som du tror kommer kännas rent och elegant under hela den perioden.

Tänk alltid igenom valet av fogmassa/porslin lika mycket som du gör valet av kakel. Valet av porslin påverkar slutresultatet dramatiskt och fogarna kan med fördel användas för dramatisk effekt. Färgade fogar är också ett bra val om man vill göra ett kakel mer trendigt. Fogmassa kan helt ändra hur kaklet upplevs och att använda en stark kontrasterande färg kan skapa ett trendigt intryck. Att  byta fogmassa är mycket enklare och billigare än att byta kakel. Man kan därför fånga de rådande trenderna i fogarna utan att för den delen riskera att behöva byta allt kakel inom några år. Om färgen efter ett tag känns tråkigt så tar det bara en kväll att byta ut den mot något som känns bättre. Var inte rädd att experimentera med fogarna.