Hemförsäkring

Att ha en hemförsäkring är mycket viktigt och en stor del av det social skyddsnätet i Sverige är utformat kring att individen förväntas ha en hemförsäkring. Om det till exempel utbryter en brand som förstör hela ditt hem i hyreshuset där du bor är det ditt försäkringsbolag du ska vända dig till – inte hyresvärden eller socialtjänsten – för att få hjälp med att bekosta akut ersättningsboende, kläder, skor, osv. Det finns alltså stor anledning att ha en hemförsäkring även om man inte äger särskilt mycket prylar.

villaDet är också viktigt att välja en försäkring anpassad för ditt boende, så att du får ett tillräckligt skydd. Här är några exempel på vanliga typer av hemförsäkring:

  • Hemförsäkring för hyreslägenhet
  • Hemförsäkring för bostadsrätt
  • Hemförsäkring för ägarlägenhet
  • Hemförsäkring för villa / småhus
  • Hemförsäkring för student som bor i studentkorridor eller hyreslägenhet

”Jag äger knappt någonting så jag behöver ingen hemförsäkring”

En vanlig missuppfattning, särskilt bland unga vuxna, är att en hemförsäkring bara är till för att ersätta skadade prylar. Bor man i en sparsamt möblerad hyreslägenhet och äger en väska billiga kläder tycker man att man inte behöver någon hemförsäkring för man har ju ändå inget av värde att försäkra. Vad glömmer bort är att:

  • Utan hemförsäkring med reseskydd behöver du teckna en separat reseförsäkring för att vara skyddad på resor utomlands. Om du till exempel blir skadad i en bilolycka och behöver akutvård + ambulansflyg hem från Vietnam kan det kosta hundratusentals kronor.
  • Om din lägenhet totalförstörs av en brand upphör hyresavtalet och din gamla hyresvärd har inte någon skyldighet att ordna en ny bostad åt dig, vare sig akut eller på lång sikt. Detta gäller även om du inte är vållande till branden.
  • Om någon bestämmer sig för att dra in dig i en rättstvist kan det bli dyrt för dig även om du är helt oskyldig. Att till exempel behöva betala en advokat i förväg och sedan hoppas på att domstolen ska tvinga motparten att stå för den kostnaden kan gräva ett djupt hål i budgeten. Det är därför viktigt att ha en hemförsäkring som inkluderar rättsskyddsförsäkring.
  • Om du hamnar i en situation där någon annan orsakar skada för dig är det oftast mycket enklare och snabbare att anmäla det till ditt eget försäkringsbolag och få hjälp från dem, än att försöka få ersättning från motpartens försäkringsbolag. Ditt försäkringsbolag kan ge dig ersättning direkt, och sedan vända sig till motpartens försäkringsbolag för att få kompensation från dem.
  • Det finns alltid risk för att bli skadad av någon du inte vet namnet på, eller som inte har någon försäkring. I sådana fall vill du definitivt ha en hemförsäkring som innehåller ett bra skydd för denna typ av situationer. Kostnader för till exempel tandvård efter ett skadetillfälle kan snabbt nå upp till skyhöga belopp och då vill man inte stå där ensam och behöva betala ur egen ficka.

Detta är bara några exempel på varför det är viktigt att ha en bra hemförsäkring även om man inte har särskilt mycket saker att försäkra.