Robotgräsklippare

robotgrasklippareRobotgräsklippare har blivit en vanlig syn i de svenska villaträdgårdarna och många hushåll har valt att byta ut den traditionella mullrande bensindrivna gräsklipparen man puttar framför sig mot någon av dessa små eldrivna och självgående robotar.

De flesta robotgräsklippare som säljs för privat bruk i Sverige kostar 4 500 kr – 35 000 kronor, men det finns betydligt dyrare modeller att tillgå för den som så önskar, särskilt om man börjar titta på de robotgräsklippare som säljs för kommersiellt bruk.

Att tänka på när man köper robotgräsklippare

Här är några exempel på punkter som kan vara bra att ta i beaktande när man väljer robotgräsklippare för sin trädgård:

 • Hur bred är klippbredden? Ju bredare klippbred, desto snabbare går det att få hela gräsmattan klippt. Samtidigt kan en bred modell ha svårt att ta sig fram genom smala passager, till exempel smala trädgårdsgångar med höga stenlaggda kanter.
 • Behöver robotgräsklipparen kunna hantera kottar och kvistar, eller är det viktigare att den klipper skonsamt och tystlåtet?
 • Kan den modell du är sugen på att köpa hantera den maximala lutningen i din trädgård?
 • Använder dina närmsta grannar robotgräsklippare? Det finns en viss störningsrisk, så det kan vara bra att välja en robotgräsklippare som inte kommer att störa eller bli störd av grannens.
 • Vilka sensorer är absoluta krav för dig och vilka vill du gärna ha? Regnsensor, grässensor, tiltsensor, lyftsensor, dropp off-sensor, och så vidare. Det finns mycket att fundera på.
 • Vill du att robotgräsklipparen ska ha automatisk laddning?
 • Är robotgräsklipparen enkel att programmera? Går det att programmera den med mobiltelefonen?
 • Har du flera gräsmattor som ska klippas med samma robotgräsklippare? Ta en titt på gräsklippare som klarar av många olika zoner (zonindelning).
 • Vill du att robotgräsklipparen ska ha pinkod och/eller larm?
 • Vill du att robotgräsklipparen ska ha GPS och sändare så att du kan se på en karta var den befinner sig?
 • Vill du att bladen ska sluta klippa automatiskt om robotgräsklipparen lyfts upp eller tippar över på sidan? Detta är en bra säkerhetsfunktion som minskar risken för olyckor.

Exempel på bra robotgräsklippare

Husqvarna Automower 320De två robotgräsklippare som har fått högst betyg hos Bästitest.se är Husqvarna Automower 320 och Viking Imow 632 C. Båda har högt kapacitet vad gäller klippareal och klarar av en ganska rejäl lutning utan att få problem. Husqvarnan får också beröm för att den är så lätt att rengöra. Köper man Viking Imow 632 C får man med 300 meter kabel och en app för mobilen. Största nackdelen med Vikings robotgräsklippare är att den inte är särskilt bra på att hantera högt gräs.

Om du behöver en bred robotgräsklippare är Robomow RS615 ett hett tips. Detta är en robust modell med en klippbredd på rejäla 56 cm, och den fick 7 av 10 poäng i M3 IDG:s stora robotgräsklippartest år 2016. Robomow är utformad för att klara kanter bra, och en gräsmattelutning på upp till 36% är inte heller en problem för den här modellen. En nackdel med Robomow är att inställningspanelen är väldigt liten.