Mikrolån för företag

På senare år har det blivit tydligt hur viktigt det kan vara med mikrolån för att småskaliga affärsverksamheter ska kunna komma igång och vidareutvecklas. Det jättestora företagslånet där man drar på sig enorma skulder för att få igång eller förbättra en verksamhet är inte något som passar alla, men tyvärr är det fortfarande så många ser på uppstartslån och företagslån.

mikrolånDet finns många vittnesmål om hur personer haft svårt att få sina låneansökningar beviljade när de velat låna ett litet belopp. Banker har helt enkelt varit vana vid att hantera ansökningar från personer som vill bygga upp en hel bilverkstad med inventarier för hundratusentals kronor, men inte klarat av att fånga upp personen som behöver kapital för att köpa en symaskin och en enkel grunduppsättning material för att dra igång en syateljé hemma i lägenheten.

Tack och lov börjar situationen förändras, både i Sverige och internationellt, och det har dykt upp många aktörer som inriktar sig på att bevilja små företagslån – så kallade mikrolån för företagande. Detta har i sin tur inneburit att vissa av de gamla jättarna har börjat titta på hur de kan skärpa till sig och förbättra sig på den fronten.

Kom ihåg att om du behöver köpa en fastighet till ditt företag kan ett fastighetslån ofta vara ett billigare alternativ än ett företagslån.

Hur stort är ett företagslån av typen mikrolån?

Gränsen är flytande och beror på omständigheterna. När det handlar om mikrolån till blivande företagare i utvecklingsländer kan det till exempel röra sig om 250 USD för att köpa några getter, men här hemma i Sverige brukar mikrolån för företag och företagare vara större än så. Hos många kreditgivare räknas företagslån upp till cirka 150 000 kr – 200 000 kr som mikrolån. Det offentligägda bolaget Almi beviljar till exempel mikro-företagslån upp till 200 000 kronor.

Några fördelar med att mikro-företagslån

Eftersom mikro-företagslån är jämförelsevis små brukar kraven för att få sin låneansökan beviljad inte vara lika höga som för större lån. Det finns till exempel långivare som erbjuder mikro-företagslån som blancolån, det vill säga lån utan säkerhet.

Mikro-företagslån är avsedda för småföretagare och blivande småföretagare, och rutinerna är därmed anpassade efter detta. Handläggarna är vana vid småföretagares verklighet och ingen kommer till exempel att tycka att det verkar skumt att ditt företag drivs från hemmakontoret istället för att ha lokaler på någon flådig adress i innerstan.

Vissa (men absolut inte alla) långivare som erbjuder mikro-företagslån ger låntagaren möjlighet att ha en inledande period då man bara betalar ränta på lånet och inte gör några amorteringar. Detta för att ge företaget en bättre chans att komma igång ekonomiskt under den tuffa uppstartstiden.

Är mikro-företagslån bara för att starta företag?

Nej, mikro-företagslån kan även användas för att förbättra ett befintligt företag, till exempel för att investera i inventarier för att kunna bredda verksamheten eller för att kunna hantera en ovanligt stor order. Exakt vilka regler som gäller varierar mellan de olika långivarna; vissa inriktar sig bara på nyföretagande medan andra har en bredare profil.

Tänk på att det inte bara är fysiska objekt som kan finansieras med mikro-företagslån, utan det kan lika gärna handla om utbildning och certifiering av personal (som förhoppningsvis leder till ökad lönsamhet för företaget) eller att man har en idé om en marknadsföringskampanj som kräver ett tillskott av kapital för att ros i land.