Bygg en utedusch

utedusch

Att ha en dusch ute i trädgården är härligt under sommaren. Det finns många olika sätt att gå till väga när man bygger en utedusch, men här tipsar vi om en enkel metod som inte kräver några avancerade installationer.

Ordna det material du behöver

Börja med att färdigställa det material du kommer att behöva när du monterar ihop duschen.

 • Såga till 4 stycken bottenreglar av tryckimpregnerat regelträ med dimensionen 45 mm x 70 mm. Varje bottenregel ska vara 74 cm lång. Gör tre urtag i en av reglarna, och ett urtag i var och en av övriga reglarna, så att de fyra reglarna kan monteras ihop halvt i halvt.

  ritning

 • Såga till en 200 cm lång stolpe av tryckimpregnerat trä med dimensionen 70 mm x 70 mm, med 15 graders lutning i toppen.
 • Såga till 6 stycken 77 cm långa trallbrädor av tryckimpregnerat trallvirke med dimensionen 28 mm x 120 mm. Gör uttag i en av brädorna för stolpen.
 • Såga till fyra trekantiga klossar ur regelvirke med dimensionen 45 mm x 70 mm. Trekanterna ska vara 90-gradersvinklar, med en långsida som är 14 cm lång.
 • Såga till två trekantiga stödklossar ur regelvirke med dimensionen 45 mm x 70 mm. Den långa sidan ska vara 95 mm, så att triangelns höjd blir 60 mm. Förborra stödklossarna.
 • Såga till en 26 m lång hylla av trallvirke (dimension 28 mm x 120 mm). Gör ett uttag som passar stolpen mitt på hyllan.
 • Du kommer att behöva ett vinkelfäste, en tappventil, en slangkoppling, ett duschset, en duschslang och en snabbkoppling. Dessutom ska duschen kopplas till en trädgårdsslang.

Gör såhär

 1. Montera ihop de fyra bottenreglarna enligt ritningen här ovanför. De tre reglarna ska sticka ut från den längsgående regeln med 115 mm. Limma och skruva varje fog i bottenstommen. Använd två trallskruvar (4,2 x 55 mm) per fog.
 2. Tag din 200 cm långa stolpe och limma och skriva fast den mitt på den längsgående bottenregeln (från undersidan). Använd en rostfri träskruv (6 mm x 140 mm).
 3. Skruva fast trallbrädorna med trallskruv (4,2 mm x 55 mm). Tänk på att placera trallbrädan med uttag på rätt plats för stolpen.
 4. Tag de fyra trekantiga klossarna och limma och skruva fast dem vid basen på stolpen. Använd rostfri träskruv (6 mm x 80 mm).
 5. Tag de två förborrade stödklossarna och limma och skruva fast dem på sidorna av stolpen, med överkanten 1130 mm upp på sidorna av stolpen. Använd trallskruv (4,2 mm x 55 mm).
 6. Lägg hyllan på plats och matcha ihop urtaget med stolpen. Förborra och skruva sedan fast den underifrån. Använd trallskruv (4,2 mm x 55 mm).
 7. Montera ett vinkelfäste och en tappventil på stolpen. Tappventilen används för att sätta på och stänga av vattnet i duschen.
 8. Montera slangkopplingen på vinkelfästet.
 9. Montera fast duschsettet och anslut duschslangen till tappventilen.
 10. Sätt snabbkopplingen för slangen på tappventilen, på så vis kan du ansluta trädgårdsslangen.

När sommaren är över

När sommaren är över, ta bort trädgårdsslangen och lämna tappventilen öppen. Duschslangen bör förvaras inomhus under vintern.