Renovera gamla fönster, del 2

fonster 2

Välkommen till andra delen av vår guide för renovering av gamla fönster. Nu har det äntligen blivit dags att ge oss i kast med med målning och kittning, för att sedan få hänga upp våra fina nyrenoverade fönster. En härlig känsla!

Information om bland annat renovering av beslag och hur man tar bort kitt och färg från fönstren hittar du i första delen.

Målning

Oljan ska ha torkat in ordentligt innan man börjar måla. Kontrollera att träet verkligen känns torrt.

Gör sedan en kontroll av både karmar och foder, och skrapa där det behövs. Glöm inte eventuella fönsterbänkar av trä.

Sedan är det dags att måla. Linoljefärg är inte bara vacker, utan tränger in i träet och ger skydd. Måla ett tunt lager och dra ut färgen ordentligt. Gör tre strykningar.

Vanligen brukar man grundmåla träet innan man sätter tillbaka rutor och beslag. När rutorna är på plats igen ska målningen ske så att färgen går ut cirka 2 mm på glasrutan. Man kan måla lite längre ut på glaset om man vill och sedan skrapa fram en jämn kant med en rakbladsskrapa (använd en bred spackel som guide för att få det rakt).

Om man sprejar fönstret med fönsterputs innan man målar är det enklare att ta bort färg som hamnar där den inte ska vara på glaset.

Om linoljefärgen

För utvändiga ytor rekommenderar vi att du blandar till grundfärg enligt följande recept: 50% linolja, 35% färg och 15% terpentin.

För invändiga ytor kan man späda denna blandning med 10% balsamterpentin, eftersom det då blir enklare att stryka ut med penseln vid grundmålningen. Dessutom torkar färgen snabbare när den är spädd med balsamterpentin. Obs! Om träet fortsätter att suga in färg efter grundmålningen är det viktigt att späda cirka 5% för andra strykningen. Låt tredje strykningen ske utan spädning.

Tips! Linoljefärg med zink i skyddar träet mot svarta mögelprickar. Man kan till exempel använda sig av vit Titan-Zink.

Om att välja kulör

Är du osäker på vilken kulör du ska välja för dina fönster? Länsmuseet brukar kunna hjälpa till med att ge förslag på tidstypiska kulörer. Har man riktig tur finns det till och med information om just det hus man renoverar. Även stadsarkitektkontoret kan sitta inne med värdefull information.

Ibland har man tur och hittar spår av riktigt gamla färgsättningar när man skrapar fönstren, då kan man låta sig inspireras av dessa.

Om penslar

Använd en pensel med tät naturborst. Tvätta den nya penseln med vatten och såpa, innan du oljar in den med rå linolja.

Mellan användningarna kan du förvara penseln hängandes med borsten täckta av rå linolja. Ställ inte borsten ned, eftersom de böjer borsten. Om borsten är väl täckta av oljan och penseln förvaras i ett mörkt rum klarar den sig i flera veckor utan att bli dålig. När du ska använda penseln igen, stryk bort oljan.

Tvättning av penslar ska ske med linoljesåpa och vatten.

Kitta

Förberedelser:

  • Stryk schellack i kittfalsen, annars kan träet suga i sig kittets olja.
  • Grundmåla fönsterbågarna innan du sätter tillbaka fönsterrutor och beslag. (Se ovan.)

Kittning:

  1. Tag linjoelkitt i handen och knåda det en stund så att det får rätt konsistens.
  2. Täck underdelen av falsen med kitt.
  3. Tryck försiktigt ned glasrutan så att kittet tvingas ut på baksidan.
  4. Använd en liten hammare för att varsamt spika glasstiften. Tips! Tejpa hammaren för att minska risken för att den orsakar repor på glaset.
  5. Lägg en sträng av kitt i falsen en hel sida åt gången. Dra snett mot kanten med kittkniven. Använd samma kniv för att ta bort överflödigt kitt. Om du kan se kitt när du tittar genom glaset inifrån är det för mycket kitt.
  6. Låt kittet torka ordentligt innan du målar. Det brukar ta minst ett dygn för ytan att bli tillräckligt stabil för att det ska vara lämpligt att måla.

Uppsättning och inspektion

  1. Sätt upp fönstren.
  2. Kontrollera att bågarna hänger rakt. Justera gångjärn vid behov.
  3. Kontrollera att tätningen mellan den innersta bågen och karmen är bra. Utan tillräcklig tätning kommer varm luft att läcka ut från rummet mellan fönsterbågarna och kondenseras.
  4. Det ska vara tunna springor mellan ytterbågen och karmen. Utan dessa springor blir det inte tillräckligt bra ventilation mellan det inre och det yttre glaset. För att motverka drag, använd lintätning. Lintätning andas.