Aktiehandel

Nu för tiden finns det massor av nätmäklare att välja mellan för den som vill handla med aktier på en handelsplattform på internet. Till exempel erbjuder de svenska storbankerna denna service, liksom mer nischade företag som Avanza och Nordnet. Man behöver inte ha några stora belopp att investera, utan det kan tvärt om fungera utmärkt att göra en liten överföring av pengar varje månad och gradvis bygga upp sin aktieportfölj.

hur man handlar med aktier

ISK eller inte?

Om man som privatperson vill ägna sig åt aktiehandel i Sverige bör man noga överväga om man vill göra det i ett investeringssparkonto (ISK) eller ej. Båda valen har sina fördelar och nackdelar. ISK är en särskild kontoform som beskattas helt annorlunda än de aktieaffärer som sker utanför ett ISK. Det är bara privatpersoner som kan handla med aktier i ett ISK, det går alltså inte att använda för företag eller andra organisationer.

Beskattningen av ISK hänger ihop med statslåneräntan, och eftersom den har varit så rekordlåg under de senaste åren har beskattningen av ISK också blivit mycket låg. För många svenska sparare har det därför varit gynnsamt att sköta sina aktieaffärer i ett ISK.

Viktigt: Det är fullt tillåtet att både använda ett ISK och göra aktieaffärer utan för ett ISK samtidigt. Man kan alltså ha både ett ISK och en vanlig värdepappersdepå / aktiekonto och använda dem till olika affärer, för att dra nytta av de båda alternativens respektive styrkor. Det är också tillåtet att ha flera ISK konton hos en eller flera ISK konto handelsplatformar.

Ordrar

De två grundläggande ordrar som du kan lägga på en handelsplattform för aktier är köporder och säljorder.

Till dessa grundordrar kan du addera extra specifikationer för hur ordern ska utföras, till exempel ”Fill or Kill” och ”Fill and Kill”.

Vidare kan man använda sig av ordrar som ”Stop Loss” och ”Take Profit” för att automatisera delar av sin handel.

Vad är stop loss?

Exempel:

  1. Anna köper en aktiepost och betalar 100 kronor per aktie.
  2. Hon hoppas givetvis på att aktiekursen ska gå upp, men hon vet också om att det alltid finns risk att den går ned. Därför lägger hon en stop loss order på nivån 95 kronor per aktie.
  3. Om aktiekursen når 95 kronor kommer Annas aktiepost automatiskt att läggas ut till försäljning. Hon behöver alltså inte manuellt hålla koll på kursen och manuellt lägga en säljorder.
  4. Om det finns en villig köpare på stop loss nivån kommer Annas aktier att sälja direkt, och Anna kommer att inkassera 95 kronor per aktie. Finns det inte någon villig köpare på den nivån kan priset hinna sjunka ytterligare innan hela eller delar av posten säljs. Det kan till exempel bli så att 40 av aktierna säljs för 94 kronor styck och resten lite senare hittar en köpare för 93 kronor styck.

Stop loss är alltså en metod för att försöka begränsa sina förluster. Det finns dock aldrig någon garanti för att dina aktier hittar en köpare på den nivå du angivit för din stop loss. I situationer där en aktiekurs är på väg nedåt i snabb takt och stora mängder av aktien läggs ut till salu (eftersom många aktieägare vill göra samma sak som du, det vill säga begränsa sina förluster) kan det hända att försäljningen sker under nivån för stop loss.